Een woning huren of kopen?

Ga je verhuizen en twijfel je over het huren of het kopen van een huis? Het is belangrijk om de voor- en nadelen van deze vormen tegenover elkaar te zetten. Zo heb je een goed beeld wat voor jouw situatie de beste keuze is. In dit artikel bespreken we wat er komt kijken bij het kopen en bij het huren van een woning.  

Terwijl de huurprijzen ieder jaar weer stijgen, zijn de vraagprijzen van huizen op dit moment gunstig. We zien dan ook dat de huizenmarkt sterk aantrekt en steeds meer mensen ervoor kiezen om een huis te kopen in plaats van huren. Daar komt bij dat de hypotheekrente erg laag is waardoor de maandlasten voor de koper een stuk gunstiger uitvallen.

Sociale huurwoning

Toch kan het huren van een huurwoning ook erg voordelig zijn. Wanneer je een sociale huurwoning huurt, vallen de huurprijzen vaak erg mee. Een woning valt onder een sociale huurwoning als je maximaal 710,68 euro per maand aan huur betaald. Om vervolgens recht te hebben op huurtoeslag mag je niet boven een bepaalde inkomensgrens uitkomen. Lees waar je aan moet voldoen om in 2018 huurtoeslag te krijgen.

Wanneer je een sociale huurwoning huurt en de maximale huurtoeslag krijgt, kan huren een voordelige optie zijn in jouw situatie. Wanneer je inkomen echter boven de grens zit, heb je geen recht op een sociale huurwoning en automatisch ook niet op huurtoeslag. Je bent eerder aangewezen op torenhoge huurprijzen die in de vrije sector gelden. In dit geval is het vaak gunstiger om te kopen. Banken verschaffen tegenwoordig echter minder snel een hypotheek waardoor dit vaak moeilijk is.

Lage hypotheekrente

Kopen is in veel gevallen ook voordeliger wanneer je een sociale huurwoning huurt en huurtoeslag ontvangt. Dit komt omdat woningcorporaties de huurprijzen in deze sector ook verhoogd hebben. Het kopen van een woning is daardoor relatief goedkoop in combinatie met de lage hypotheekrente. In de grote steden is dit vaak niet het geval omdat daar de huizenprijzen zijn gestegen. De aantrekkingskracht van de huizenmarkt zorgt er de afgelopen tijd voor dat dit ook in kleinere steden gebeurd.

Je weet nu wat de voordeligste opties zijn qua maandlasten als we kijken naar het kopen en huren van een woning. Toch zijn er naast de maandelijkse kosten nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een groot voordeel van kopen is dat het huis helemaal naar eigen zin aangepast kan worden. Wanneer je een woning huurt is ieder likje verf immers weggegooid geld. Een aanpassing in een koopwoning kan juist een investering zijn.

Vermogen opbouwen

Een ander voordeel van kopen is dat je vermogen opbouwt door af te lossen. Het huis groeit vanzelf naar je toe terwijl je vaak niet veel meer betaald. Wanneer de rente niet verandert, zijn je hypotheeklasten meestal stabiel. Toch zit je bij een koopwoning ook vast aan nadelen. Door het stijgen of dalen van de rente kunnen de woonlasten veranderen. Hier heb je van tevoren niet altijd inzicht in.

Een ander nadeel is dat je niet gemakkelijk kan verhuizen wanneer je een koopwoning hebt. Je moet immers het huis weer in de verkoop zetten en op zoek gaan naar een nieuw huis. Daarnaast heb je zelf de verantwoordelijkheid over het onderhoud van de woning en zijn er meer verzekeringen en belastingen die je moet betalen. Denk maar aan de opstalverzekering en heffingen van de gemeente en het waterschap. Wanneer je een huis koopt, kan je vooraf ook niet raden of het huis in waarde stijgt of daalt. Als de waarde daalt, kan dit zorgen voor een schuld bij de verkoop. Je loopt daardoor een risico bij het kopen van een huis. 

Wettelijke huurbescherming

Deze nadelen kunnen ervoor zorgen dat je toch besluit om voor een huurwoning te gaan. Ook bij een huurwoning loop je tegen een aantal nadelen aan. Het is logisch dat je niet alles naar de zin kunt maken, maar je loopt ook ieder jaar het risico op een huurverhoging. Toch zijn er ook veel voordelen. Denk maar eens aan de wettelijke huurbescherming waardoor de verhuurder niet zomaar het huurcontract kan opzeggen.

Aan de andere kant kan de huurder het huurcontract vaak op korte termijn opzeggen. Wil je verhuizen? Dan kan dit vaak al op korte termijn. Waar je bij een koopwoning zelf voor het (groot) onderhoud moet zorgen, ligt dit bij een huurwoning helemaal in handen van de verhuurder. Een ander groot voordeel is natuurlijk de eventuele huurtoeslag die je ontvangt.

Keuze maken

Je weet nu wat de voor- en nadelen zijn van kopen. Om een juiste keuze te maken, is het belangrijk om te bepalen hoe flexibel je wil zijn. Ben je van plan om heel je leven in hetzelfde huis te wonen? Zit er een gezinsuitbreiding aan te komen? Op de lange termijn is een koopwoning vaak interessanter. Een huurwoning kan juist geschikt zijn als je een bepaalde periode wil overbruggen.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met andere zaken. Hoelang wil je in de woning wonen? Ben je van plan om lang in dezelfde woonplaats te blijven? Zit er een andere baan of promotie aan te komen waardoor je mogelijk naar een andere plaats vertrekt? Hoe stabiel is je inkomen? Ben je van plan minder te gaan werken en kan je in dat geval de woonlasten nog betalen? Kom je in aanmerking voor huurtoeslag? Wanneer je het antwoord op deze vragen weet, kan je bekijken wat het beste bij je past.

Kopen of huren?

Besloten om te kopen? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden en of je in aanmerking komt voor een hypotheek. Een huis op het oog? Houd dan ook in de gaten of er nog bepaalde kosten bij komen kijken. Is een grote verbouwing nodig? Kijk dan of je genoeg reserves hebt om dit mogelijk te maken en of de situatie nog steeds voordelig voor je is.

Ga je voor een huurwoning? Bekijk hier of je in aanmerking komt voor huurtoeslag in 2018. Wil je tijdelijk huren? Bekijk de mogelijkheden van tijdelijk huren. Wil je nergens aan vastzitten? Kijk dan of je de huurovereenkomst tussentijds kan opzeggen.


* Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.





----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker