Huurtoeslag 2018

Als je een woning huurt, wil je zonder zorgen kunnen wonen. Om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen, heeft de overheid een budget. Vroeger werd dit ook wel huursubsidie genoemd. Ieder jaar past de overheid de regels aan voor de huurtoeslag. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor huurtoeslag en waar de inkomensgrens voor 2018 ligt. Zo ben je goed voorbereid in jouw zoektocht naar een geschikte huurwoning!

Wanneer huurtoeslag

Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen, moet je aan een aantal standaardvoorwaarden voldoen. We staan eerst stil bij de voorwaarden die de Belastingdienst stelt om huursubsidie te krijgen.

Huurtoeslag voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder. In bepaalde situaties kan je ook huursubsidie krijgen als je onder de 18 jaar bent. Hier lees je meer over deze voorwaarden.
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Wanneer je als student een kamer huurt, kom je in de meeste gevallen dus niet in aanmerking om huurtoeslag aan te vragen. Voor een studio kan dit echter wel gelden.
  • Je staat bij de gemeente ingeschreven op het adres waar je huurtoeslag voor wil aanvragen.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je (gezamenlijke) bruto-inkomen is niet te hoog.
  • De huurprijs is niet te hoog en ook niet te laag.
  • Je (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog.

Het inkomen, de huurprijs en het vermogen bespreken we later uitgebreid in dit artikel. Naast deze voorwaarden, zijn er nog een aantal bijzondere voorwaarden. In sommige gevallen kan je dus toch in aanmerking komen voor (meer) huursubsidie terwijl je niet aan bovenstaande eisen voldoet. We komen later terug op deze bijzondere voorwaarden.

Zelfstandige woonruimte

Bij de algemene voorwaarden die de Belastingdienst stelt, heb je misschien wat vragen. Allereerst staan we stil bij de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan een zelfstandige woonruimte. Volgens de Belastingdienst geldt een ruimte als zelfstandige woonruimte wanneer er een eigen woon(slaap)kamer, keuken en toilet aanwezig is. Je moet daarnaast beschikken over een eigen huisnummer, maar ook hier zijn uitzonderingen. Zo kan het voorkomen dat een onzelfstandige studentenwoning ook in aanmerking komt voor huurtoeslag.Over het algemeen gelden de volgende woningen als zelfstandige woonruimtes:

  • Appartement
  • Woning in een flat
  • Rijtjeswoning
  • Woonwagen
  • Gesplitste woning op een huisnummer
  • Gedeelde etage of een deel van een woning
  • Waterwoning (als deze met palen vastzit aan de waterbodem)
  • Woonruimte voor begeleid wonen

Voor de volgende woningen kan je geen huursubsidie aanvragen:

  • Woonboot
  • Woonkeet
  • Loods
  • Recreatiewoning

Maximaal vermogen 2018

Als het goed is weet je nu bij welke woning je nu in grote lijnen of je in aanmerking komt voor huursubsidie. Eerder zag je in de voorwaarden dat er een grens wordt gesteld aan het maximaal vermogen. Voor het jaar 2018 zijn er nieuwe regels voor het maximaal vermogen. Eerder mocht je maximaal 25.000 euro aan eigen vermogen hebben. Deze grens is nu verhoogd naar 30.000 euro eigen vermogen. Wanneer je samen met een toeslagpartner huursubsidie aanvraagt, geldt dat jullie samen niet meer dan 60.000 euro aan eigen vermogen mogen hebben. Deze grens geldt ook voor andere medebewoners.

Vaststellen vermogen 2018

De Belastingdienst gaat uit van het vermogen dat op 1 januari 2018 is vastgesteld. Ligt jouw vermogen hoger dan deze grens? Dan heb je het hele jaar 2018 geen recht op huursubsidie. Ontvang je op dit moment toch huursubsidie terwijl je vermogen boven dit maximum zit? Je moet de huursubsidie dan stopzetten om te voorkomen dat je dit later terug moet betalen.

Wat geldt als vermogen?

De Belastingdienst gaat uit van de volgende definitie: ‘vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden’. Wat je wel en niet meetelt als vermogen, is hetzelfde als de voorwaarden bij de belastingaangifte. Zo tellen spaargeld, aandelen en onroerend goed mee als vermogen.

Inkomensgrens huurtoeslag 2018

De Belastingdienst bepaald ieder jaar opnieuw de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Om de maximale toeslag te ontvangen, mag je in 2018 niet meer verdienen dan 15.700 euro. Je krijgt dan 354 euro huurtoeslag per maand, maar je moet daarvoor ook aan de andere eisen voldoen. Verdien je meer dan 22.400 euro in 2018? Dan kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag over het jaar 2018.

Huursubsidiegrens

Ligt je inkomen tussen 15.700 euro per jaar en 22.400 euro per jaar? Dan kom je wel in aanmerking voor huurtoeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen. Staat er iemand anders ingeschreven op jouw adres? Bijvoorbeeld een partner? De Belastingdienst rekent dan ook het inkomen van deze toeslagpartner mee. Via de proefberekening kun je gemakkelijk berekenen hoe hoog de toeslag in jouw situatie is.

Huurprijs huurtoeslag

De Belastingdienst stelt ook eisen aan de hoogte van de huur. Bij deze berekening gaan zij uit van de kale huurprijs plus de servicekosten van een zelfstandige woonruimte. Deze rekenhuur vind je meestal in het huurcontract of in de brief over de jaarlijkse huurverhoging. Het bedrag mag niet lager zijn dan 225,08 euro en niet hoger dan 710,68 euro per maand. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op deze regel.

Huurtoeslag voorwaarden 

Ben je ouder dan 18 maar jonger dan 23? Dan zijn er aparte regels voor de huursubsidie. De huur moet dan namelijk tussen de 225,08 euro en 417,34 euro per maand liggen. Woon je samen en staat diegene ingeschreven als toeslagpartner? Dan geldt dat de huur niet hoger dan 710.68 euro per maand mag zijn en het gezamenlijke inkomen mag niet boven de 30.400 per jaar zijn.

Bijzondere situaties huurtoeslag

Voor een aantal bijzondere situaties geldt dat je ook huurtoeslag kan krijgen of meer dan normaal. Via een ‘verzoek bijzondere situatie huurtoeslag’ kan je jouw situatie doorgeven aan de Belastingdienst. Dat verzoek kan je indienen tijdens aanvraag van de huurtoeslag. We spreken van een bijzondere situatie in de volgende gevallen:

  • Iemand in jouw huishouden is gehandicapt en jullie zijn jonger dan 23 jaar. In dit geval kan je de Belastingdienst vragen om uit te gaan van 710.68 euro per maand als maximale huurgrens.
  • Iemand in jouw huishouden is gehandicapt en jullie wonen in een aangepaste woning. Je kan in dit geval meer huurtoeslag krijgen of je kunt een toeslag krijgen terwijl de huur hoger is dan de maximale huur.
  • Je hebt een huishouden van acht of meer personen. Wanneer de huur in dit geval hoger ligt dan 710,68 kan je toch huurtoeslag krijgen. De toeslag wordt echter wel berekend over deze huur en de woning moet geschikt zijn voor een groot gezin.
  • Je bent co-ouder. In dit geval mogen de kinderen meegerekend worden als medebewoner voor de huurtoeslag. Dit kan zorgen voor een hogere toeslag.
  • Iemand in jouw huishouden woont langer dan één jaar niet in huis.
  • Iemand in jouw huishouden wordt thuis verzorgd. In dat geval telt een persoon minder mee voor de huurtoeslag. Hiervoor heb je een indicatiebesluit nodig.
  • Je hebt een bijzonder inkomen. Dit is het inkomen dat je krijgt naast loon of uitkering.
  • Je hebt bijzonder vermogen. Je kan de Belastingdienst vragen dit bijzonder vermogen niet mee te tellen.

Huurtoeslag aanvragen

Je weet nu of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Wanneer je aan alle eisen van de Belastingdienst voldoet, kan je huurtoeslag aanvragen voor 2018. Dit doe je door in te loggen met je DigID via de Belastingdienst. Dit kan pas als je daadwerkelijk in de woning woont en je bij de gemeente ingeschreven bent op het adres. Huurtoeslag kan je ook met terugwerkende kracht aanvragen. Huurtoeslag aanvragen voor het jaar 2018 kan tot 1 september 2019. Wil je eerst een proefberekening maken om een schatting te maken van de hoogte van de toeslag? Door op de website van de Belastingdienst een proefberekening te maken, weet je precies of je aan de eisen voldoet en hoe de hoogte van de toeslag uitvalt. Je kunt desgewenst de huurtoeslag aanvragen, wijzigen of stopzetten via deze site.

Huurtoeslag ontvangen

Wanneer je huurtoeslag aanvraagt bij de Belastingdienst, ontvang je de toeslag per de 1ste van de maand. Sta je na de 1e dag van de maand ingeschreven? Dan geldt de toeslag pas in de daaropvolgende maand. De huursubsidie wordt iedere maand rond de 20ste van de maand uitbetaald.

Huurtoeslag wijzigen

Wanneer er iets in jouw situatie veranderd, moet je deze wijzigingen doorgeven bij de Belastingdienst. Dit doe je op dezelfde manier als de aanvraag. Wijzigingen zijn bijvoorbeeld de samenstelling van het huishouden of een verandering van je inkomen.

Belastingdienst huurtoeslag

Nu je de eisen van de huurtoeslag kent, weet je of je wel of niet in aanmerking komt voor huurtoeslag. Je weet nu ook waar je rekening mee moet houden in de zoektocht naar een geschikte huurwoning. Misschien moet je in jouw zoektocht eisen stellen aan de huurprijs of de zelfstandigheid van een woning. Via onze website kan je dit gemakkelijk doorvoeren bij jouw zoekopdracht.

Geschikte huurwoning

Op zoek naar meer voorbereiding in je zoektocht naar een geschikte huurwoning? Hier lees je meer over het tussentijds opzeggen van een huurovereenkomst en de mogelijkheden van tijdelijk huren. Weet je nog niet goed of je wil huren? Lees meer over de voor- en nadelen van huren of kopen.


* Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.





----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker