Tijdelijk huren: wat zijn de mogelijkheden?

Een tijdelijke woning kan heel handig zijn als je voor korte tijd een woning zoekt. Bijvoorbeeld als je een paar maanden in een andere stad gaat studeren of niet goed weet hoe de toekomst eruit ziet. Ook wanneer je woning is verkocht, maar je zelf nog geen geschikte woning hebt gevonden kan een tijdelijke woning uitkomst bieden. Tijdelijk wonen kan ook uitkomst bieden als je een tussenoplossing wil terwijl je wacht op een geschikte huurwoning. Maar wat zijn nou precies de mogelijkheden als het op tijdelijk wonen aankomt? 

Een tijdelijke woning noemen we ook wel een ‘short-stay’ woning. Bij een tijdelijke woning huur je een woning voor een vastgestelde periode. Het gaat vaak om drie tot zes maanden. Een voorbeeld van een tijdelijke huurwoning is een particulier die zijn woonruimte tijdelijk onderverhuurd. Misschien omdat hij of zij bij een partner is ingetrokken, maar wel de mogelijkheid wil hebben om op korte termijn terug te kunnen.

Tijdelijk contract

De eigenaar van de woning kan de woonruimte volgens de leegstandswet tijdelijk verhuren. Het is vaak een win-win situatie voor huurder een verhuurder. Voor de verhuurder is het een groot voordeel dat de woning niet verpaupert en dat hij of zij geen dubbele woonlasten heeft. Aan de andere kant haalt de huurder hier voordeel uit omdat er onder deze wet vaak goedkoper gehuurd kan worden. Een nadeel van deze vorm is dat de minimale contractduur zes maanden is. Voor een hele korte termijn is deze optie waarschijnlijk niet geschikt. Ook geldt er een opzegtermijn van een maand.

Een andere voordelige optie is antikraak wonen. Deze vorm van huren is erg populair onder jongeren. Een nadeel is dat je minder rechten hebt. De woning kan namelijk op korte termijn verkocht, gerenoveerd, gesloopt of verhuurd worden. Je moet op korte termijn uit de woning kunnen vertrekken. Wanneer je antikraak huurt, huur je meestal een leegstaand slooppand, kantoorpand of een woning die wacht op renovatie.

Antikraak wonen

Het aanbod van antikraakwoningen is in de grote steden vaak groot. Als je antikraak huurt, gaat dit volgens een bruikleenovereenkomst. Je hebt daardoor geen recht op huurbescherming. Dat houdt in dat je van de een op de andere dag op straat kan komen te staan zonder een goede reden van de verhuurder. Er is vaak een opzegtermijn van een paar weken tot drie maanden. Binnen deze termijn dien je de woning te verlaten als de verhuurder de overeenkomst op heeft gezegd.

Een andere vorm is hospitahuur. Je woont dan in een kamer of een gedeelte van een huis van iemand. Een voorbeeld hiervan is studenten die bij een gastgezin wonen. Bij deze vorm kan je als huurder de eerste negen maanden geen huurbescherming krijgen. Een andere populaire tijdelijke woning onder studenten is het zogenaamde campuscontract. Deze wet geeft verhuurders de mogelijkheid om het huurcontract te beëindigen als de student de studie heeft afgerond. Zo komt de ruimte vrij voor nieuwe studenten.

Tussentijds opzeggen

Niet op zoek naar een tijdelijke woonruimte, maar wil je wel goedkoop wonen? Lees alles over de huurtoeslag in 2018. Lees meer over het tussentijds opzeggen van een huurcontract.


* Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.





----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker