Alles over de huurtoeslag 2022

De huurtoeslag is een bijdrage vanuit de overheid in de huurkosten. Je hebt recht op huurtoeslag als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Je inkomen moet bijvoorbeeld niet te hoog zijn en ook het vermogen telt mee. Ook de hoogte van de toeslag is afhankelijk van een aantal factoren. In dit artikel staan we uitgebreid stil bij de huurtoeslag in 2022 en op welke manier je de huurtoeslag kan aanvragen.

Iedereen die in een huurhuis woont, kan huurtoeslag aanvragen. Het is daarbij wel belangrijk dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Eerder noemde we al dat het inkomen en vermogen een belangrijke rol spelen. Ook je leeftijd en de soort woonruimte zijn van belang. We hebben een overzichtelijke opsomming van de voorwaarden voor je gemaakt. Het is daarbij belangrijk dat je niet alleen zelf aan deze voorwaarden voldoet, maar ook je eventuele toeslagpartner of medebewoner(s).

Voorwaarden

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Wonen op kamers geldt meestal niet als een zelfstandige woonruimte.
  • Je staat bij de gemeente ingeschreven op het woonadres waar je huurtoeslag voor wil aanvragen.
  • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog.
  • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog.
  • De huurprijs is niet te hoog en ook niet te laag.

Verschillende voorwaarden uitgelegd

We lichten graag toe hoe het precies zit met deze verschillende voorwaarden. Hieronder lees je meer over het hebben van een toeslagpartner, medebewoner en de hoogte van het inkomen, de huur en het vermogen. Ook geven we meer informatie over de leeftijdsvoorwaarden en een wijziging in de huurtoeslag 2022 waardoor meer huishoudens recht hebben op deze extra toeslag.

Heb ik een toeslagpartner?

We lichten deze voorwaarden graag even voor je toe. Je hebt nu al meerdere keren kunnen lezen over het hebben van een ‘toeslagpartner’. Dit is iemand die op hetzelfde woonadres woont als jij. Denk bijvoorbeeld aan een echtgenoot of geregistreerd partner. De huurtoeslag vraag je in dat geval samen met je toeslagpartner aan. Weet je niet goed of je een toeslagpartner hebt? Dan kan je dit checken op toeslagen.nl onder het kopje ‘wie is mijn toeslagpartner?’

Is mijn medebewoner een toeslagpartner?

Een medebewoner is niet automatisch een toeslagpartner. Een medebewoner is iemand die deel uit maakt van je huishouden. Bijvoorbeeld een kind, familielid of een onderhuurder. Hij of zij is niet automatisch een toeslagpartner. Bekijk dit dus goed voordat je huurtoeslag wil aanvragen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor het wel of niet kunnen aanvragen van de toeslag en de hoogte.

Hoe hoog mag mijn inkomen zijn?

De hoogte van de huurtoeslag is onder meer afhankelijk van je jaarinkomen. We noemen dat het toetsingsinkomen. Een belangrijke wijziging in 2022 is dat er geen harde inkomensgrens meer is waarbij de huurtoeslag vervalt. Dit heeft als gevolg dat dit jaar 115.000 extra huishoudens in een huurwoning met een inkomen iets boven de huidige maximal inkomensgrenzen de mogelijkheid hebben om huurtoeslag aan te vragen.

Wijziging huurtoeslag

Voorheen vielen deze huishoudens buiten de boot. Wanneer je inkomen slechts één euro boven de grens kwam, kwam het volledige recht op huurtoeslag te vervallen. Om dit te voorkomen zijn er nu nieuwe regels ingesteld. Voor de huidige huurtoeslagontvangers zorgt dit niet voor veranderingen. Je hebt in dat geval nog steeds recht op huurtoeslag en hoeft niet aan te passen. De wijziging maakt het wel iets lastiger om de huurtoeslag te berekenen. Gelukkig kan je bij de Belastingdienst een proefberekening maken voor jouw specifieke situatie.

Geen inkomensgrens

Voor het inkomen gelden er tegenwoordig dus andere regels. Hoe hoog je inkomen mag zijn, is onder meer afhankelijk van je huur, leeftijd en de samenstelling van het huishouden. Het toetsingsinkomen van je toeslagpartner wordt nog steeds bij jouw inkomen opgeteld. Ook het eventuele inkomen van medebewoners telt mee.

Hoe hoog mag je huur zijn?

Je huur mag in 2022 maximaal € 763,47 zijn. In 2021 was dit € 752,33. Maar of en hoeveel huurtoeslag je krijgt, hangt ook af van je leeftijd, woonsituatie en inkomen.
Ben je jonger dan 23 jaar? Dan mag je huur in 2022 niet hoger zijn dan € 442,46. In 2021 was dat ook € 442,46. Heb je een kind dat bij je woont? Dan mag de huur in 2022 toch € 763,47 zijn. In 2021 was dat € 752,33.

Ben je jonger dan 23 jaar maar woon je samen met iemand die ouder is dan 23 jaar? Dan kan deze persoon huurtoeslag aanvragen voor jullie beiden. De huur in 2022 mag dan wel € 763,47 zijn. In 2021 was dit € 752,33.

Hoe hoog mag je vermogen zijn?

Voor het vermogen geldt nog steeds een harde grens. In 2022 geldt dat je maximaal € 31.747 aan eigen vermogen mag hebben om huurtoeslag te kunnen ontvangen. Heb je een toeslagpartner? Dan telt het vermogen van jullie samen. De grens ligt dan op € 63.494. Een medebewoner mag vervolgens niet meer dan € 31.747 aan vermogen hebben om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag. Deze bedragen gelden voor het vermogen zoals bekend op 1 januari 2022. Zit je slechts een euro boven deze grens? Ook dan heb je geen recht meer op het ontvangen van huurtoeslag in 2022.

Meer informatie over de huurtoeslag

Wil je graag een proefberekening maken? Of wil je graag meer informatie over de huurtoeslag in 2022? Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie over deze toeslag voor jouw specifieke situatie.


* Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.





----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker