Waar moet ik op letten bij het zoeken van een huurwoning?

Waar moet je nou eigenlijk op letten bij het zoeken van een huurwoning? Misschien heb je al een woning op het oog of staat er al een bezichtiging gepland, maar weet je niet goed waar je op moet letten. Het is belangrijk om altijd met een kritische blik naar de huurwoning te kijken en de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Dit voorkomt dat je later spijt zal krijgen.

Wanneer je een huurwoning wil gaan bekijken, kan je een bezichtiging inplannen. Tijdens een bezichtiging kan je de woning bekijken. Je zit nergens aan vast en hoeft de woning niet gelijk te huren. Een bezichtiging is vrijblijvend en is voor jou het ideale moment om de voor- en nadelen van een woning tegen elkaar af te strepen. Neem tijdens een bezichtiging de tijd om alles uitgebreid in je op te nemen en ga goed voorbereid op pas.

Eisen aan de woning

Het is allereerst goed om wensenpakket samen te stellen. Dat houdt in dat je op papier zet welke wensen/eisen je stelt aan een woning. Denk hierbij niet alleen aan de woning, maar ook aan de omgeving en de ligging. Misschien is het lastig om een woning te vinden die helemaal past in je plaatje, maar door kritisch naar de woning en je eisenpakket te kijken, kan je een goede afweging maken.

Vragenlijst

Heb je een bezichtiging gepland? Stel dan van tevoren een vragenlijst op met vragen die je aan de huidige bewoner of makelaar kan stellen. Door op voorhand een lijst op te stellen, voorkom je dat je belangrijke vragen vergeet te stellen. In je enthousiasme vergeet je dit vaak. Vraag bijvoorbeeld naar de buren, apparatuur in huis maar ook naar parkeren in de buurt. Een ander belangrijk element is hoe de huurprijs is opgebouwd en of er nog eventuele bijkomende kosten zijn.

Aanpassingen aan de woning

Daarnaast is het ook goed om te vragen of jezelf iets mag aanpassen aan de woning. Misschien wil je graag een kleine verbouwing doen. Je kan tijdens de bezichtiging navragen wat wel en niet mag. Ook kan je vragen welke eisen er worden gesteld aan het huren van de woning. Vaak geldt er bijvoorbeeld een inkomenseis. De makelaar kan hier meer over vertellen.

Een rondje door de buurt

Daarnaast kan je op voorhand van de bezichtiging ook even een rondje door de buurt rijden of een stukje wandelen. Hierdoor proef je de sfeer in de wijk en krijg je een beter zicht op de ligging van de woning. Je krijgt ook een beeld van de hoeveelheid verkeer in de straat en de voorzieningen in de buurt. Dit kan je helpen om een goed doordachte keuze te maken over de huurwoning.

Kritisch durven kijken

Tijdens de bezichtiging is het belangrijk dat je kritisch naar de woning durft te kijken. Vaak word je helemaal enthousiast als de woning aan je eisen blijkt te voldoen. Toch is het verstandig om die roze bril af te zetten. Dit helpt je om een goede inschatting te maken. Zoals we al eerder zeiden, kan het zo zijn dat de woning niet aan al je eisen voldoet. Het is belangrijk om een realistisch beeld te vormen en een goede afweging te maken.

Foto’s

Het maken van foto’s kan je helpen om een goede keuze te maken over de huurwoning. Op die manier kan je de woning op een later moment nog eens rustig bekijken. Tijdens de bezichtiging krijg je namelijk veel informatie en kan je niet alles even goed onthouden. Door foto’s te maken, kan je alles rustig terugkijken. Het is overigens wel goed om van tevoren toestemming te vragen voor het maken van foto’s aan de makelaar of bewoner.

Gebreken

Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om de roze bril af te zetten. Niet alleen om een goede inschatting te maken van de huurwoning, maar ook vanwege eventuele gebreken aan de woning. Neem geen genoegen met schimmel aan de muren of scheuren in het plafornd. Het is goed om deze gebreken en/of schade aan te kaarten. Die gebreken kunnen de verantwoordelijkheid zijn van de verhuurder, maar ook van de huidige huurder. Zorg dat je eventuele gebreken op tijd aankaart. Op die manier kan je niet aansprakelijk gesteld worden voor de schade of gebreken die jij niet hebt aangericht.

Een likje verf

Soms is het lastig om te bekijken of een huurwoning bij je past. Vooral wanneer je woning wel een likje verf kan gebruiken of wanneer de inrichting van de huidige bewoners totaal niet bij jouw stijl past. Probeer hier doorheen te kijken en probeer de woning te visualiseren met jouw meubels en een frisse lik verf. Deze kleine aanpassingen doen al wonderen voor het oog.

Beslissing maken

Kortom, er zijn ontzettend veel zaken waar je rekening mee moet houden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Om je op weg te helpen, hebben we een checklist gemaakt die je kan helpen tijdens de bezichtiging. Op die manier weet je voldoende over de huurwoning om een goede keuze te maken. Houd er rekening mee dat je vaak jaren, misschien wel je hele leven, in deze woning wil blijven. Het is dus belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken. De checklist kan je hierbij helpen.

Checklist huurwoning

Ligging en omgeving van de woning

Voldoet de buurt aan je eisen? Hoe is de stand van de zon? Hoe zijn de voorzieningen in de buurt? Ligt de woning centraal? Is het een rustige of levendige buurt? Hoe druk is het in de straat? Kan je gemakkelijk parkeren bij de woning?

Algemene staat van de woning

Wat is de staat van bijvoorbeeld het schilderwerk, kozijnen, ramen, deuren, dak en/of dakgoten? Is het sanitair nog goed en werkt de aanwezige apparatuur? Zijn er gebreken in de woning zoals lekkages of schimmel? Wat is de staat van de afwerking van het huis (vloeren, muren, hang- en sluitwerk)?

Indeling

Voldoet de indeling van de woning aan je wensen? Denk hierbij ook aan de oppervlakte en het aantal slaapkamers.

Verwarming, elektra en isolatie

Welk energielabel heeft de woning? Is er centrale verwarming aanwezig? Zijn er voldoende stopcontanten aanwezig?

Sanitair

Wat is de staat van het sanitair, tegels en voegen? Werkt alles naar behoren en hoe zit het met de ventilatiemogelijkheden?

Keuken

Wat is de staat van de keuken en bijbehorende apparatuur? Is er voldoende opbergruimte en is er een aparte groep in de meterkast voor alle apparatuur in de keuken?

Buiten

Heeft de woning een balkon of andere buitenruimte? Is dit goed onderhouden, groot genoeg en hoe is de ligging ten opzichte van de zon?

Vragen

Daarnaast zijn er ook andere vragen die je kan stellen tijdens de bezichtiging die belangrijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging van de woning, een eventuele schuur en/of berging en of de woning gemeubileerd wordt opgeleverd. Vraag jezelf af wat je belangrijk vindt aan een woning en speel daarop in tijdens de bezichtiging.


* Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.



 Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker