Wat is sociale woningbouw?

In Nederland kan je een huurwoning huren van de sociale woningbouw of in de vrije sector. Een sociale huurwoning is eigenlijk een woning die tegen een lager bedrag wordt aangeboden. Dit wordt gedaan om het wonen betaalbaar te houden voor mensen met een lager inkomen. Vanuit de overheid gelden er maximale huurprijzen voor deze woningen. Daarnaast kan je voor deze woningen een huurtoeslag krijgen.

Voor sociale huurwoningen gelden vanuit de overheid aparte regels dan voor woningen in de vrije sector. De maximum huurprijs is daar een voorbeeld van. Er geldt een puntensysteem, ook wel het puntenwaarderingsysteem genoemd. Aan de hand van dit systeem wordt de maximale huurprijs berekend. Voor de verschillende onderdelen van de woning worden punten gegeven. De punten bij elkaar opgeteld leveren de maximale huurprijs op.

Puntensysteem sociale huurwoning

Je kan de punten van jouw sociale huurwoning zelf uitrekenen. Zaken die meetellen zijn bijvoorbeeld de oppervlakte van de woning, het aantal verwarmde ruimtes en bijvoorbeeld de afwerking van de keuken en de badkamer. Ook de WOZ-waarde van de woning is van belang. Hoe meer punten, hoe hoger de huur mag zijn. Meer daarover lees je in dit document. De maximale huurprijs wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid.

Via de huurcommissie is het ook mogelijk om een huurprijscheck te doen voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen. Zij hebben hier een handige tool voor. Het invullen van deze tool, kost je ongeveer 30 minuten. Wanneer de huurprijs van jouw woning hoger ligt dan de maximale huurprijs kan je een huurverlaging voorstellen aan de verhuurder. Je kan een voorstel doen tot aan het maximum van de huurprijs.

Huurverlaging sociale huurwoning

Uiteraard geldt een huurverlaging alleen voor huurwoningen van de sociale woningbouw. Je kan een voorstel tot huurverlaging indienen door een brief op te stellen. Voeg ook de puntentelling van de woning toe en stuur dit naar de verhuurder. De overheid heeft een voorbeeldbrief opgesteld die je kan gebruiken. Wil de verhuurder niet meegaan in de huurverlaging? Dan kan je de huurcommissie inschakelen.

Bij sociale woningen is het ook mogelijk om een huurverlaging aan te vragen wanneer je inkomen is gedaald. Dit geldt alleen voor de laatste twee huurverhogingen. Het inkomen van het gehele huishouden moet in dit geval lager zijn dan de inkomensgrens die gold bij de laatste twee huurverhogingen. Wanneer de verhuurder een toezegging doet, gaat de huurverlaging uiterlijk twee maanden na het indienen van het verzoek in. Meer informatie lees je hier.

Maximum jaarlijkse huurverhoging

Naast de maximale huurprijs geldt er voor sociale huurwoningen een maximum van de jaarlijkse huurverhoging. In 2019 mocht de huurverhoging bijvoorbeeld maximaal 4,1% tot 5,6% omhoog. De stijging van de huurverhoging hangt af van je inkomen van twee jaar terug. Meestal wordt een huurverhoging een keer per jaar toegepast per 1 juli van dat jaar. De maximale huurverhoging geldt niet voor woningen in de vrije sector.

Lager inkomen

Niet alleen de huurprijs en huurverhoging zijn van belang bij een sociale huurwoning. Deze woningen worden beschikbaar gesteld voor mensen met een lager inkomen. De voorwaarde bij het huren van een sociale huurwoning is dan ook dat je een niet te hoog inkomen moet hebben om in aanmerking te komen. Hoe hoog je inkomen precies mag zijn, kan je lezen op de website van de Rijksoverheid.

Wanneer je een sociale huurwoning wil huren, moet je je inschrijven bij een organisatie die verantwoordelijk is voor de verdeling van sociale huurwoningen. Dit kan per gemeente verschillend geregeld zijn. Wanneer je niet weet bij welke organisatie je moet zijn, kan je navraag doen bij de gemeente waar je een sociale huurwoning wil huren. Vaak moet je een bepaalde tijd op de wachtlijst staan voordat je in aanmerking kan komen voor een woning.

Wachtlijsten bij woningcorporaties

De wachtlijsten bij woningcorporaties liggen soms heel hoog. Het is daarom goed om je op tijd in te schrijven. Vooral in grote steden gelden er soms wel wachttijden van negen tot twaalf jaar. Veel ouders schrijven hun kinderen daarom op achttienjarige leeftijd al in bij de woningcorporatie. Op die manier maken zij eerder kans om een woning te bemachtigen.  Er wordt vaak ook een huisvestingsvergunning gevraagd. Deze kan je aanvragen bij de gemeente.

Niet alleen de overheid stelt eisen, maar ook de woningcorporatie kan eisen stellen. Zo wordt verwacht dat jij jezelf inschrijft bij de organisatie die verantwoordelijk is voor de verdeling van woningen. Je moet je dus niet alleen inschrijven in de gemeente. Andere zaken waar zij naar kunnen kijken zijn het inkomen en de gezinsgrootte. Corporaties geven vaak voorrang aan mensen die dringend op zoek zijn naar een woonruimte. Het kan daardoor zo zijn dat je langer moet wachten op een sociale huurwoning.

Huurtoeslag aanvragen

Daarnaast geldt er voor sociale huurwoningen een tegemoetkoming vanuit de overheid in de kosten voor huur. Dit wordt ook wel de huurtoeslag genoemd. De hoogte van deze toeslag hangt onder meer af van je inkomen, de huurprijs, je leeftijd en je woonsituatie. Je kan deze toeslag aanvragen via de portaal ‘mijn toeslagen’ van de overheid. De huurtoeslag geldt niet voor woningen in de vrije sector.

Bij sociale huurwoningen kunnen zowel verhuurder als huurder de Huurcommissie inschakelen bij onenigheid. Bijvoorbeeld wanneer je het niet eens bent met de hoogte van de huurprijs. Ook wanneer je vindt dat er gebreken zijn aan de huurwoning kan je de commissie inschakelen. Voor vrije sector woningen geldt dat je in dit geval naar de rechtbank moet.

Kort gezegd zijn de woningen in de sociale woningbouw voor mensen met een lager inkomen. Wanneer je een lager inkomen hebt, kan zo’n woning je flink wat kosten schelen. Toch zijn er een heleboel haken en ogen. Zo moet je aan bepaalde eisen voldoen en gelden er vaak lange wachtlijsten om in aanmerking te komen voor een woning. Voor meer informatie kan je kijken op de website van de Rijksoverheid.


* Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.





----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker