Wil je een woning huren of ga je een hypotheek afsluiten? De verhuurder of de bank kan in dit geval om een werkgeversverklaring vragen. In dit document van de werkgever staat jouw inkomenssituatie als werknemer verder toegelicht. Door dit document weet de bank of verhuurder of jij in staat bent om de maandelijkse lasten te betalen. Je vraagt de werkgeversverklaring aan bij jouw werkgever.
Vast dienstverband
Een werkgeversverklaring wordt alleen afgegeven bij een vast dienstverband. Bij een tijdelijk dienstverband kan je een intentieverklaring aanvragen. Daarin staat aangegeven dat de werkgever de intentie heeft om jou op termijn in vaste dienst te nemen. Het inkomen op de verklaring moet overeenkomen met die op je loonstrook. Je mag de verklaring niet zelf invullen.
NHG model werkgeversverklaring
De meeste hypotheekverstrekkers gaan uit van het NHG model voor de werkgeversverklaring. Dit model moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten alle gegevens correct worden ingevuld. Denk hierbij aan de datum van indiensttreding en de adresgegeven. Ook moet het door slechts één persoon met pen worden ingevuld en ondertekend. Het formulier mag ook niet van typ-ex worden voorzien. De werkgever moet alle vragen op het formulier beantwoorden en het formulier moet een stempel van het bedrijf bevatten.
Inkomen
De werkgeversverklaring geeft meer inzicht in jouw inkomen. Het zegt meer over hoe het inkomen is opgebouwd en hoe stabiel het is. De bank gebruikt deze informatie om te bepalen of je wel of geen financiering krijgt. Bij het tekenen van een huurcontract kan de huurder ook een werkgeversverklaring eisen. De verhuurder is hiertoe niet verplicht.
Werkgever mag weigeren
Weigert de werkgever om een werkgeversverklaring te tekenen? De werkgever mag dit weigeren. De meeste werkgevers zullen het document probleemloos ondertekenen, maar hij of zij is hiertoe niet verplicht. Misschien twijfelt de werkgever over de leningen omdat je al schulden hebt.
Rechten
In zo’n situatie is het voor beide partijen raadzaam om rond de tafel te gaan zitten en dit te bespreken. Je kan in dit geval aan de werkgever laten weten dat je geen rechten kunt ontlenen aan de verklaring. Dit geldt ook als het gaat om een intentieverklaring. Zelfs als de werkgever verklaart de intentie te hebben om jou in vaste dienst te nemen: het is niet verplicht.
Foute verklaring
Het is belangrijk dat de werkgever de verklaring op de juiste wijze invult. Het aanvinken van een verkeerd kruisje geldt namelijk als valsheid in geschrifte. Het verkeerd invullen kan daardoor leiden tot een hoop ellende. Als werknemer kan je de werkgever in sommige gevallen zelfs aanklagen. Daarnaast kan een foutje ervoor zorgen dat de hypotheekaanvraag of het afronden van een huurcontract nog langer duurt.