Waterschapsbelasting

Ga je een huis huren? Dan krijg je te maken met een aantal heffingen en belastingen. Eén daarvan is de waterschapsbelasting. Het waterschap waar je woont vraagt ieder jaar een bijdrage die bestaat uit drie soorten: de watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing. Welke soorten bij jou van toepassing zijn en de hoogte van het  bedrag dat je moet betalen, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Wat is waterschapsbelasting?

Je krijgt de aanslag voor de waterschapsbelasting één keer per jaar. Dit bedrag moet bij de meeste waterschappen binnen zes weken worden betaald. Het waterschap zorgt er met dit bedrag voor dat je schoon water krijgt. Ook voorkomen ze hiermee overstromingen en wateroverlast. Woon je in een huurhuis? Dan moet je de zuiveringsheffing betalen. Je betaalt zo mee aan het schoonmaken van het afvalwater. Dit is een vast bedrag per jaar per vervuilingseenheid. Dat is de gemiddelde vervuiling van één persoon per jaar. Woon je met meerdere mensen? Dan is dit bedrag automatisch hoger.

Soorten waterschapsbelasting

Daarnaast moet je in een huurhuis ook de watersysteemheffing betalen. Dit is een vast bedrag per jaar per huishouden. De verontreinigingsheffing betaal je alleen wanneer je woning niet is aangesloten op het riool. Je hoeft de zuiveringsheffing in dat geval niet te betalen. Bij een koopwoning ligt de waterschapsbelasting hoger. Je betaalt dan ook de zogenaamde watersysteemheffing gebouwd. Dat een percentage van de WOZ-waarde van je woning.

Kosten voor huurder

De kosten voor de waterschapsbelasting komen meestal voor rekening van de huurder. Het is goed om hier afspraken over te maken met de verhuurder bij het afsluiten van het huurcontract. Kan je de waterschapsbelasting niet betalen? In dat geval kan je om kwijtschelding vragen bij het waterschap. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af of dit daadwerkelijk wordt kwijtgescholden. Er wordt onder meer gekeken naar je inkomen en het aantal mensen met wie je woont.

Deze voorwaarden gelden voor kwijtschelding:

  • Je hebt een inkomen op of onder het bijstandsniveau.
  • Je hebt niet meer geld op je rekening dan het normbedrag.
  • Je hebt geen auto met een verkoopwaarde boven de 2.269 euro.
  • Je hebt geen eigen huis dat meer waard is dan je hypotheek.
  • Je hebt geen eigen bedrijf.

Bezwaar indienen

Kan je de waterschapsbelasting wel betalen, maar ben je het niet eens met aanslag? Wanneer je denkt dat de aanslag niet klopt, kan je bezwaar maken. In de meeste gevallen kan je dit online doen. Je moet binnen zes weken na dagtekening een bezwaar indienen. Vervolgens krijg je binnen zes weken reactie op het bezwaar. Dit krijg je per post. Tot die tijd hoef je de belasting niet te betalen. Dit wordt ook wel uitstel van betaling genoemd. Wanneer je het niet eens bent met de uiteindelijke uitspraak, kan je in beroep gaan bij de rechtbank.



* aan deze content kunnen geen rechten worden ontleend.




Registreer met je Facebook

----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker