Leegstandswet

Op zoek naar een tijdelijke huurwoning? De leegstandswet maakt het mogelijk om tijdelijk te huren. De eigenaar van een koopwoning kan zo zijn woning tijdelijk verhuren. Dit kan handig zijn als je op zoek bent naar een tussenoplossing. Misschien wacht je tot er een geschikte woning voorbijkomt of sta je op de wachtlijst voor een sociale huurwoning.

Win-winsituatie

Andersom kan het een voordeel zijn voor de verhuurder omdat hij of zij de woning op korte termijn wil verkopen, maar nog geen geschikte partij heeft gevonden. Deze wet zorgt dus voor een win-winsituatie voor beide partijen. Wanneer een woning volgens de leegstandswet wordt verhuurd, mag de verhuurder zelf de huurprijs bepalen. Het puntenstelsel is in dit geval niet van toepassing.

Huurbescherming

Wanneer je een woning huurt, ben je bij wet goed beschermd. Voor de verhuurder is het niet eenvoudig om de huur op te zeggen. Door de leegstandswet is dit wel mogelijk, maar er zijn wel bepaalde voorwaarden van toepassing. De huurbeschermingswet is dus maar gedeeltelijk van toepassing wanneer deze vorm van tijdelijke huur wordt toegepast.

De volgende gebouwen kunnen op basis van de Leegstandswet worden verhuurd:

  • Een te koop staande woning van een particulier. De eigenaar mag maximaal twee koopwoningen op grond van de leegstandswet tegelijkertijd verhuren.
  • Het gaat om woonruimte in een gebouw dat in afwachting is van een andere bestemming, verkoop of verbouwing. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor of school.
  • Het gaat om een huurwoning die op termijn gesloopt of ingrijpend gerenoveerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan een gebouw van de woningcorporatie.

Vervolgens moet de verhuurder rekening houden met de volgende eisen:

  • De verhuurder staat niet meer ingeschreven op het adres.
  • De verhuurder moet een vergunning aanvragen voor verhuur op basis van de leegstandswet. Hier zijn kosten aan verbonden. Deze vergunning geldt voor maximaal vijf jaar. Dit is de maximale termijn. De huurovereenkomst eindigt na deze periode automatisch.
  • De huurovereenkomst geldt voor ten minste zes maanden. Voor te koop staande woningen geldt een minimale duur van drie maanden. Voor de verhuurder geldt een opzegtermijn van minimaal twee tot drie maanden en voor de huurder geldt een opzegtermijn van één maand.

Vergunning aanvragen

Naast deze voorwaarden zijn er een aantal zaken die de gemeenten toetst bij de aanvraag van de vergunning. Zij kijken of de woonruimte daadwerkelijk leegstaat en gaan na of de woonruimte in de huurperiode in voldoende mate wordt bewoon. Ook bekijken zij de mogelijkheid voor de eigenaar om de woning of het gebouw op een andere manier te verhuren of verkopen.

Toestemming bank

Wanneer er aan deze eisen is voldaan, kan er een tijdelijk huurcontract worden opgesteld. In het contract moet de periode en de opzegtermijn staan. Ook moet de verhuurder in het contract vermelden dat de woning op basis van de leegstandswet wordt verhuurd. Daarnaast moet de verhuurder ook toestemming vragen aan de bank. De hypotheekverstrekker kan voorwaarden stellen. Een voorbeeld hiervan is dat de bank kan eisen dat de opbrengsten uit de huur gebruikt worden om de hypotheek verder af te lossen.



* aan deze content kunnen geen rechten worden ontleend.




 Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker