Kikplicht

In Nederland geldt er sinds 1 januari 2020 een nieuwe wet, de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Een belangrijk onderdeel van deze wet is de Kikplicht, oftewel de Kwaliteitsborging in de bouw. Maar wat houdt deze Kikplicht precies in en wat betekent dit voor de huurwoningmarkt?

De Kikplicht houdt in dat bij de oplevering van een bouwwerk de kwaliteit van het werk wordt gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Dit wordt ook wel de kwaliteitsborger genoemd. De kwaliteitsborger ziet erop toe dat het bouwwerk voldoet aan de wettelijke eisen en aan de afspraken die zijn gemaakt tussen de opdrachtgever en de aannemer. Pas als de kwaliteitsborger akkoord gaat, mag het bouwwerk in gebruik worden genomen.

Wat betekent dit nu voor de huurwoningmarkt? Allereerst zorgt de Kikplicht voor meer zekerheid voor huurders. Door de controle van de kwaliteitsborger is de kans kleiner dat er bouwfouten en gebreken worden geconstateerd. Dit is natuurlijk positief voor huurders, omdat zij zo zeker weten dat ze in een veilige en goed gebouwde woning wonen.

Daarnaast zorgt de Kikplicht ook voor meer transparantie in de bouwsector. Aannemers en bouwbedrijven moeten nu namelijk kunnen aantonen dat zij aan de wettelijke eisen voldoen. Dit draagt bij aan de professionalisering van de bouwsector en kan leiden tot een hogere kwaliteit van bouwwerken.

Echter, er is ook een mogelijke keerzijde aan de Kikplicht voor de huurwoningmarkt. Omdat de kosten van de kwaliteitsborging voor rekening komen van de opdrachtgever, kan dit leiden tot hogere bouwkosten. Deze hogere kosten kunnen uiteindelijk doorberekend worden aan huurders in de vorm van hogere huurprijzen. Dit kan leiden tot een hogere drempel voor mensen om een woning te huren.



* aan deze content kunnen geen rechten worden ontleend.






----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker