Inkomensafhankelijke huurverhoging

Huur je een zelfstandige sociale huurwoning? Bij een inkomen boven de 41.056 euro bruto per jaar mogen verhuurders een hogere huurverhoging aan je doorberekenen. Dit bedrag geldt voor het gehele huishouden. Onder zelfstandige woningen vallen eengezinswoningen, appartementen en portiekwoningen. De verhuurder mag deze verhoging doorberekenen nadat uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat jouw inkomen boven deze grens ligt. De Belastingdienst is verplicht om deze gegevens door te geven aan de verhuurder. 

De inkomensafhankelijke huurverhoging is in 2013 ingevoerd. Het doel is om huurders met een middeninkomen de sociale huursector uit te bewegen.

Bezwaar

Als huurder kan je een bezwaar indienen tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. De huurder krijgt in dit geval bijna altijd ongelijk. Dit komt omdat de huurverhoging past binnen de regelgeving. In 90 procent van de gevallen heeft de verhuurder de huurverhoging terecht voorgesteld.

Redenen voor bezwaar

In een aantal gevallen sta je wel in je recht als je hier bezwaar tegen wil indienen. De volgende redenen zijn rechtsgeldig:

  • Je kan aantonen dat het inkomen gedaald is.
  • De huurverhoging is hoger dan de maximale huurverhoging
  • De huur komt door de verhoging boven de maximale huurprijs volgens het puntensysteem te liggen.
  • Er staan fouten in het voorstel voor de huurverhoging waardoor het niet ontvankelijk verklaard kan worden.
  • De verhuurder wil de huur binnen twaalf maanden opnieuw verhogen.
  • De huur is door de Huurcommissie tijdelijk verlaagd vanwege ernstige onderhoudsgebreken en dit is nog niet opgelost.
  • Bij de huurprijs zit alles inbegrepen: de kale huurprijs is niet bekend en de verhuurder mag in dit geval geen huurverhoging voorstellen.
  • Je huishouden bestaat uit vier of meer personen.
  • Je bent chronisch ziek of gehandicapt.
  • De inkomensverklaring van de Belastingdienst klopt niet.
  • Een of meer personen binnen het huishouden hebben de AOW-gerechtigde leeftijd.

Uitzonderingsgroepen

Behoor je tot een van de uitzonderingsgroepen? In dat geval ligt de maximale huurverhoging op dezelfde grens als huurders onder de inkomensgrens van 41.056 euro. Dit is de grens die voor 2018 is vastgesteld. Deze wordt ieder jaar bijgesteld. Ook het percentage van de maximale huurverhoging wordt ieder jaar aangepast.

Bezwaar indienen

Een bezwaar indienen over de huurverhoging doe je bij de verhuurder. Je stuur hem per post een bezwaarschrift waarin staat waarom je bezwaar maakt. Het bezwaarschrift moet bij de verhuurder binnen zijn vóór de ingangsdatum van de huurverhoging. Het kan zijn dat je hiervoor extra bewijsstukken moet meesturen. De Huurcommissie kan uiteindelijk beoordelen of een voorgestelde huurverhoging redelijk is of niet. Wanneer het volgens de commissie niet redelijk is, stelt deze een lagere huurverhoging vast. Ben je het niet eens met de uitspraak? In dat geval kan je naar de rechter stappen om de huurprijs vast te stellen. De verhuurder kan ook naar de rechter stappen als hij of zij het niet eens is met de uitspraak.

 



* aan deze content kunnen geen rechten worden ontleend.




 Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker