Huurbescherming

De huurbescherming biedt huurders bescherming tegen het opzeggen van de huur door de eigenaar of verhuurder. In de wetgeving staat vastgelegd dat de huur nooit vanzelf kan eindigen. Ook niet als de huurperiode is verstreken of als een woning is verkocht. De verhuurder moet namelijk altijd een geldige reden hebben om het huurcontract te beëindigen. Zonder geldige reden kan de verhuurder de overeenkomst alleen stopzeggen met akkoord van de huurder.

Kiest je ervoor om hier niet mee akkoord te gaan? In dat geval blijft het huurcontract geldig. De verhuurder kan dan naar de rechter stappen die vervolgens beslist of je in de woning mag blijven of niet. Dit kan alleen als de reden van de verhuurder rechtsgeldig is.

Een rechtsgeldige reden om de huur op te zeggen is:

  • De huurder heeft niet aan zijn verplichtingen voldaan. Het gaat dan om de verplichtingen die zijn vastgelegd in het huurcontract. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het niet betalen van de huur of voor overlast zorgen in de buurt. De verhuurder kan de overeenkomst in dit geval opzeggen op basis van wangedrag van de huurder.
  • De verhuurder of eigenaar heeft aangegeven dat hij of zij de woonruimte dringend nodig heeft voor eigen gebruik. De verhuurder moet wel kunnen bewijzen dat dit noodzakelijk is voor zijn of haar situatie. De rechter zal in dit geval de belangen van de verhuurder en huurder tegenover elkaar afwegen en een beslissing maken. Het verkopen van de woning valt niet onder dringend eigen gebruik.
  • Het gaat om een tijdelijke huurovereenkomst. In dat geval kan je als huurder slechts beperkt aanspraak maken op de huurbescherming. Bij tijdelijke huur weet je van tevoren namelijk dat de overeenkomst na een bepaalde periode zal eindigen. Als we het over tijdelijke huur hebben, gaat het bijvoorbeeld ook om antikraak wonen.
  • De huurder weigert een aanbod voor een gewijzigde huurovereenkomst te accepteren. Het gaat hierbij wel om een redelijk aanbod en dit mag niet gaan over de huurprijs of het voorschotbedrag voor de servicekosten. In dat geval gelden andere regels waar de verhuurder zich aan moet houden.
  • De verhuurder is van plan om de woning een andere bestemming te geven. Deze bestemming moet wel in het bestemmingsplan van de woning passen.

Niet altijd huurbescherming

Wanneer de verhuurder een andere reden heeft voor het opzeggen van de huur, zullen deze niet geaccepteerd worden door de rechter. Deze wet is er om huurders te beschermen, maar geldt niet in alle situaties. Bewoners van een winkelwoning, dienstwoning en recreatiewoning hebben geen recht op huurbescherming. Ook bewoners van een woonboot of ligplaats hebben hier geen recht op.

Beperkte huurbescherming

De huurbescherming geldt ook voor huurders zonder schriftelijke overeenkomst.  Bij hospitakamers, studentenkamers en tijdelijke woonruimte is de huurbescherming ook van toepassing, maar gelden er soms andere regels. De verhuurder kan de huur in dit geval vaak makkelijker opzeggen. Er geldt hier bijvoorbeeld een proeftijd waarbij de verhuurder de huur zonder opgaaf van reden mag opzeggen.



* aan deze content kunnen geen rechten worden ontleend.




Registreer met je Facebook

----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker