Diplomatenclausule

In een huurovereenkomst wordt vaak een diplomatenclause opgenomen. Hiermee kan de verhuurder de huurovereenkomst onder bepaalde condities opzeggen. De diplomatenclausule moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en geldt alleen in de situaties die in de clausule worden genoemd. Deze clausule wordt vaak toegepast bij expats en buitenlandse werknemers omdat die flexibel willen huren. De verhuurder kan een woning op deze manier tijdelijk verhuren. De diplomatenclausule wordt ook wel een ontruimingsbeding genoemd.

Voorwaarden

Een belangrijke voorwaarde van het ontruimingsbeding is dat de verhuurder zelf de vorige bewoner van de woning was en na afloop weer zelf in de woning wil gaan wonen. Dat houdt in dat de verhuurder de woning na de verhuurperiode dringend nodig heeft voor eigen gebruik. Op deze manier voldoet de verhuurder aan de wettelijke eisen van de huurbescherming. Wanneer het om een nieuwbouwwoning gaat, mag de diplomatenclause ook worden toegepast als de verhuurder de woning nog niet heeft bewoond.

Opnemen in de huurovereenkomst

Wanneer de verhuurder besluit om de clausule in de huurovereenkomst op te nemen, moet de verhuurder nadrukkelijk aangeven dat het om tijdelijke huur gaat. Er moet dus een begin- en einddatum in het contract staan. Ook moet de verhuurder een reden opgeven. In de meeste gevallen is dit dus dat de woning na de huurperiode nodig is voor dringend eigen gebruik. Vervolgens moet de verhuurder vermelden dat de woning wordt ontruimd voor herbewoning door de verhuurder zelf. Na het einde van de huurperiode moet de huurder de woning schoon en leeg opleveren en de sleutels inleveren.

Tussenhuur

Niet alleen de verhuurder, maar ook de huurder kan het initiatief nemen om een diplomatenclause in het contract op te laten nemen. Wanneer je een expat bent, kan dit bijvoorbeeld interessant zijn. Als huurder kan je de huurovereenkomst hierdoor tussentijds opzeggen wanneer je bijvoorbeeld voor je werk wordt overgeplaatst en genoodzaakt bent om te verhuizen naar een andere woning. Niet alle verhuurders staan echter open voor het risico wat zij hiermee moeten nemen. Er zijn daarom speciale verhuurbedrijven die woningen aanbieden waarbij een dergelijke clausule in het contract mogelijk is. Deze vorm van de diplomatenclausule wordt ook wel tussenhuur genoemd.

Opzegtermijn

Ook bij een tijdelijke huurovereenkomst geldt een wettelijke opzegtermijn. Het is in principe niet mogelijk om de huur tussentijds op te zeggen. Dit geldt voor zowel de huurder als de verhuurder. De opzegtermijn voor een verhuurder is minstens drie maanden. Voor ieder jaar dat er wordt gehuurd, komt hier nog eens één maand extra bij. De huurder moet vervolgens binnen zes weken schriftelijk instemmen met het beëindigen van de huur. Voor de huurder geldt een opzegtermijn van minimaal één maand.

 

 



* aan deze content kunnen geen rechten worden ontleend.






----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker