Bureau Krediet Registratie (BKR)

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een onafhankelijke stichting die zich richt op het bijhouden van de kredietgegevens van consumenten in Nederland. Het doel van BKR is om financiële instellingen te voorzien van informatie die hen kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over het verstrekken van kredieten. In dit artikel zullen we uitleggen wat BKR is, wat het doet, wanneer je een registratie krijgt en wat de mogelijke gevolgen van een registratie zijn.

Wat is het BKR?

Het BKR is een stichting die in 1965 is opgericht en sindsdien uitgegroeid is tot een belangrijke speler op het gebied van kredietregistratie in Nederland. BKR registreert alle kredieten die consumenten in Nederland hebben afgesloten. Dit omvat niet alleen leningen en kredietkaarten, maar ook bijvoorbeeld telefoonabonnementen en roodstand op een bankrekening.

Het doel van BKR is om een overzicht te bieden van het kredietgedrag van consumenten in Nederland. Hierdoor kunnen kredietverstrekkers zien wat het risico is van het verstrekken van een lening of krediet aan een bepaalde consument. Op basis van deze informatie kunnen zij besluiten om een krediet wel of niet te verstrekken en onder welke voorwaarden.

Wanneer krijg je een registratie bij BKR?

Als je een krediet afsluit, dan wordt dit geregistreerd bij BKR. Dit geldt voor alle kredieten met een looptijd van meer dan een maand. Dus niet alleen leningen en kredietkaarten, maar ook telefoonabonnementen waarbij je een toestel op afbetaling koopt en roodstand op een bankrekening worden geregistreerd.

Als je een betalingsachterstand hebt op een krediet, dan krijg je ook een negatieve registratie bij BKR. Dit kan gevolgen hebben voor het afsluiten van nieuwe kredieten in de toekomst.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een registratie bij BKR?

Een registratie bij BKR hoeft niet per se negatief te zijn. Als je altijd op tijd je kredieten afbetaalt, dan heb je een positieve registratie bij BKR. Dit kan zelfs voordelig zijn als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten. Door te laten zien dat je altijd op tijd je kredieten hebt afbetaald, kun je een lagere rente krijgen op je hypotheek.

Echter, als je een betalingsachterstand hebt op een krediet, dan krijg je een negatieve registratie bij BKR. Dit kan gevolgen hebben voor het afsluiten van nieuwe kredieten in de toekomst. Een kredietverstrekker kan namelijk zien dat je in het verleden moeite hebt gehad om je krediet af te betalen en kan daarom besluiten om je geen nieuw krediet te verstrekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een lening wilt afsluiten voor de aankoop van een nieuwe auto of als je een hypotheek wilt afsluiten.* aan deze content kunnen geen rechten worden ontleend.
Registreer met je Facebook

----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker