Bemiddelingskosten

Ga je een woning huren? Dan kan het zo zijn dat je bemiddelingskosten moet betalen. Dit zijn de kosten die een bemiddelaar, ook wel huurmakelaar, in rekening brengt om te bemiddelen. Deze kosten komen echter vaak ten onrechte voor de rekening van de huurder. Alleen wanneer jij, als woningzoekende, opdracht hebt gegeven voor een eenzijdige bemiddeling, mag de makelaar deze kosten op jou verhalen.

Onterecht betalen

Dat houdt in dat de makelaar op zoek gaat naar een woning die past binnen jouw specifieke woonwensen. De bemiddelaar mag de kosten niet in rekening brengen als hij of zij tegelijkertijd in opdracht van de verhuurder werkt. Steeds meer huurders weten dat dit niet mag en daarom hanteren verhuurmakelaars soms andere benamingen. Hoe je het ook went of keert: de huurder hoeft geen bemiddelingskosten te betalen als de makelaar vraag en aanbod met elkaar in contact brengt.

Dienen van twee heren

Door een wetswijziging geldt dit sinds 2016 ook bij kamerverhuur (voor contracten die na deze termijn zijn getekend). Het werken voor twee opdrachtgevers geldt overigens ook wanneer de verhuurmakelaar advertenties van woningen op zijn of haar website heeft staan. Dit geldt zelfs als de verhuurder hier niet voor betaald.

Hoogte bemiddelingskosten

Ben je bang dat de woning aan je voorbij gaat als je de bemiddelingskosten niet wil afrekenen? Houd de documenten dan goed bij zodat je dit eventueel later nog kan terugvorderen. Bewaar niet alleen de factuur en eventuele bankafschriften, maar ook correspondentie met de bemiddelaar. Dit kan je een heleboel geld schelen. De bemiddelingskosten liggen namelijk vaak gelijk aan de prijs van één maand huur en dat kan zo al snel oplopen tot honderden euro’s.

Bemiddelingskosten terugvragen

Wanneer je zeker weet dat je de bemiddelingskosten ten onrechte hebt betaald, kan je bemiddelaar vragen dit bedrag terug te storten. Je moet dit schriftelijk aangeven en geeft in deze brief waarom je het bedrag wil terugvorderen. In de brief kan je bijvoorbeeld zeggen dat de bemiddelaar geen werkzaamheden exclusief in opdracht van jou heeft verricht.

Jurisprudentie

Daarnaast moet je aangeven om welk bedrag het gaat en binnen welke termijn hij of zij de betaling dient te voldoen. Je kan je verhaal kracht bijzetten door een aantal gerechtelijke uitspraken te vernoemen. Daarnaast kan je vermelden dat je eventueel gerechtelijke stappen zult ondernemen wanneer het bedrag niet wordt betaald. Een voorbeeldbrief kan je eventueel bij het Juridisch Loket aanvragen.

Geen reactie

Heb je geen reactie van de bemiddelaar gekregen? Na veertien dagen kan je juridische stappen ondernemen. Wanneer de bemiddelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie die is aangesloten bij De Geschillencommissie, kan je hier eventueel nog hulp inschakelen. In het uiterste geval kan je naar de rechter stappen.

Verjaringstermijn

Huur je een zelfstandige woonruimte? Je kan de bemiddelingskosten in de meeste gevallen na vijf jaar nog terugvorderen. In sommige gevallen geldt een verjaringstermijn van drie jaar, maar dit hangt af van je specifieke situatie. De verjaringstermijn begint te lopen vanaf het moment van betaling.



* aan deze content kunnen geen rechten worden ontleend.






----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker