Appartementsrecht

Heb je een appartement gekocht of ben je van plan er een te kopen? Dan heb je te maken met het appartementsrecht. Bij een appartementencomplex maak je gebruik van gemeenschappelijke ruimtes. Daardoor heb je te maken met andere bepalingen dan bij een woning met eigen grond. Deze bepalingen lees je in het appartementsrecht.

Gemeenschappelijke ruimtes

In deze regeling staat vastgelegd dat het recht van het complex is onderverdeeld onder verschillende eigenaren. In het gebouw bevinden zich meerdere woningen en er zijn gemeenschappelijk ruimten zoals het trappenhuis en de lift. De woningen in het complex mogen alleen door de appartementseigenaar worden gebruikt. Hij of zij heeft het exclusieve gebruiksrecht. Voor de gemeenschappelijke ruimtes geldt dat de eigenaar van een appartement mede-eigenaar is. In dat geval mag je gebruik maken van de ruimtes. Ook de grond waar het appartementencomplex op is gebouwd is in dit geval niet alleen van jou, maar van alle eigenaren in het complex.

Mede-eigenaar

Wanneer je een appartement koopt, ben je dus niet alleen eigenaar van de woning maar ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke ruimtes. Dit moet worden vastgelegd in de koopakte die bij de notaris wordt ondertekend. Dit wordt gedaan op basis van de splitsingsakte. Daar staat in vastgelegd welk deel van het gebouw tot een appartementsrecht behoort.

Koopakte

In de koopakte worden vervolgens de bepalingen rondom de Vereniging van Eigenaren vastgelegd en het gebruik van de gezamenlijke ruimten. Hier staat vaak ook meer over wie verantwoordelijk is voor de ruimten en of er verplichte gezamenlijke verzekeringen gelden.

Rechten

Als appartementseigenaar heb je dus een aantal rechten. Hieronder hebben we de rechten nog eens op een rijtje gezet.

  • Het exclusieve recht om het aan jou toebehorende gedeelte van de onroerende zaak (het appartement) naar eigen inzicht te gebruiken.
  • Recht op het gezamenlijk gebruik van de aanwezige gemeenschappelijke ruimten in het complex.
  • Stemrecht in de vergadering van de Vereniging van Eigenaren.

Naast rechten heeft de appartementseigenaar ook een aantal plichten waar hij of zij aan moet voldoen. Het gaat om de volgende plichten:

  • Een lidmaatschap op de Vereniging van Eigenaren. Hiervoor betaal je vaak een bepaald bedrag per maand.
  • Het naleven van de regels uit de statuten en het reglement van de vereniging.
  • Het naleven van besluiten die door de Vereniging van Eigenaren zijn gemaakt.
  • Het delen in de maandelijkse servicekosten.

Vereniging van Eigenaren

Een Vereniging van Eigenaren is verplicht in een appartementencomplex met gemeenschappelijke ruimten. Bij zo’n vereniging is iedere mede-eigenaar lid en moeten een aantal leden het bestuur regelen. Binnen deze organisatie worden beslissingen genomen die alle bewoners aangaan. Ook is deze vereniging bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de gezamenlijke brand- en opstalverzekering.

Hypotheek

Wanneer er sprake is van appartementsrecht, heb je net zoveel kansen om een hypotheek af te sluiten dan wanneer dit niet het geval is. Hypotheekverstrekkers zien dit niet als een probleem.* aan deze content kunnen geen rechten worden ontleend.
Registreer met je Facebook

----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker