Bonje met de buren: alles over burenruzies en de oplossing

Je hebt een prachtige woning gehuurd of gekocht en het voelt helemaal als jouw plekje. Toch is er een ding waar je van tevoren geen rekening mee had gehouden: de buren. De buren heb je niet voor het uitkiezen en soms kunnen kleine of grote zaken voor veel overlast en irritatie zorgen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten overlast en hoe je tot een leefbare oplossing komt. 

Een burenruzie begint vaak door iets kleins. Misschien heb je zelf de muziek te hard gezet of heb je last van de blaffende honden van de buren. De irritaties kunnen hoog oplopen waardoor het vaak niet meer tot praten komt. Naast geluidsoverlast zijn ook stankoverlast en rommel een grote oorzaak van bonje met de buren.  

Oorzaak

Wat de oorzaak ook is en hoe hoog de situatie ook is opgelopen, praten is vaak het sleutelwoord tot een oplossing. Probeer als volwassen mensen rond de tafel te gaan zitten en durf je fouten toe te geven. Zorg ervoor dat je zo’n gesprek rustig ingaat en dat je elkaar geen verwijten maakt waardoor de situatie alsnog hoog op kan lopen. Jullie hebben immers hetzelfde belang: prettig naast elkaar kunnen wonen zonder overlast.

Buurtbemiddeling

Wanneer jullie niet met elkaar in gesprek willen gaan, kan je buurtbemiddeling inschakelen. Buurtbemiddeling kan je vaak aanvragen via de website van de gemeente waar je woont. Dit zijn vrijwilligers die bemiddelen in jullie situatie. Je kunt er ook aan denken om de wijkagent in te schakelen. Om dit gesprek goed in te gaan, kan het van belang zijn om te noteren op welke momenten je overlast ervaart. Wanneer het om grotere problemen gaat zoals mishandeling, drugsoverlast of psychiatrische problemen is het verstandig om een andere partij in te schakelen.

Strafbaar

Wanneer er strafbare feiten worden gepleegd, moet je de politie inschakelen. Het is verstandig om de politie buiten een simpele burenruzie te laten. Hierdoor kan de spanning juist nog hoger oplopen en het is beter om er samen uit te komen om de onderlinge sfeer goed te houden.

Politie

Is de situatie onhoudbaar? Bij meerdere klachten heeft de politie het recht om bijvoorbeeld huisdieren of muziekapparatuur in beslag te nemen. Kijk daarom in de omgeving of er andere buren zijn die hier ook hinder van ondervinden. Zij kunnen op het moment van overlast een melding maken waardoor de politie eerder kan ingrijpen.

Burenproblemen

Werken deze oplossingen niet of zijn ze niet van toepassing op jouw situatie? De vrijwillige organisatie buurtbemiddeling heeft de top tien van burenproblemen op een rijtje gezet. Naast onze algemene tips hebben we per situatie uitgelicht hoe je een bepaald probleem op kunt lossen.

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast kent vele vormen. Misschien gaat het om harde muziek, gillende kinderen of kun je iedere avond letterlijk meeluisteren met de televisie van de buren. Ook voertuigen, gereedschap of stampende voetstappen kunnen tot veel ergernis lijden. Misschien hebben de buren er helemaal geen idee van dat zij overlast veroorzaken. Ga daarom altijd eerst in gesprek. Daarnaast zijn er simpele maatregelen die jullie samen kunnen nemen die de overlast kunnen beperken. Je vindt hier meer over op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.

Treiteren


De buren zijn brutaal of treiteren je constant op welke manier dan ook. Misschien heb je wel bedreigingen ontvangen of wordt er gescholden. Een gesprek lijkt niet mogelijk, maar probeer dit toch aan te gaan. Houd er bij deze vorm van overlast rekening mee dat je niet te snel moet oordelen. Iedereen communiceert op een andere manier en misschien is er sprake van miscommunicatie waardoor dingen verkeerd opgevat worden.  

Tuinproblemen

De tuin is een van de grootste oorzaken van burenruzies. Misschien is de schutting zonder overleg weggehaald of is deze toe aan onderhoud en is dit niet bespreekbaar met de buren. In deze situatie is het belangrijk dat je onderzoekt wat de regels zijn in jouw situatie. Bij het Juridisch Loket kan je hier meer over lezen. Wil je een nieuwe schutting plaatsen, maar willen de buren dit niet? Zorg dan dat je de schutting op eigen grond plaatst.

Kinderen

Wanneer je overlast hebt van de kinderen van de buren, raak je vaak een gevoelige snaar. Misschien hebben de ouders helemaal niet door waar hun kinderen mee bezig zijn. Kinderen kunnen overlast veroorzaken door te spelen in de tuin, de privacy aan te tasten of misschien pesten ze zelfs jouw kinderen. Ook pubers kunnen veel overlast veroorzaken. Probeer je in deze situatie altijd in de ander te verplaatsen. Misschien zijn er problemen waar je geen weet van hebt. Denk je dat de kinderen mishandeld of verwaarloosd worden? Neem dan contact op met de gemeente waar je woont om dit te melden.

Parkeren

Woon je naast een huishouden dat meerdere parkeerplekken in de wijk inneemt? Of heb je steevast last van een busje dat voor de deur staat waardoor je geen uitzicht meer hebt? Misschien wordt de doorgang belemmert of worden er parkeerplekken geclaimd. Kortom: er zijn veel situaties mogelijk waarbij parkeren bonje met de buren kan veroorzaken. Probeer samen tot goede afspraken te komen. Werkt dit niet? Vraag bij de gemeente na wat de parkeerregels zijn en wat er wordt gedaan om dit te handhaven.

Dieren

Dieren kunnen voor geluidsoverlast en stankoverlast zorgen. Denk maar aan het geblaf van een hond of een kat die in jouw tuin zijn behoeften doet. Wil je de dieren uit je tuin houden? Kijk dan op deze website voor meer informatie. Bij verwaarlozing of teveel dieren kun je de dierenpolitie of de dierenbescherming raadplegen.

Rommel

Niet iedereen is even hygiënisch of ruimt zijn eigen rommel op.  Vooral wanneer je gezamenlijke ruimtes met de buren deelt, kan dit tot ergernis leiden. Misschien komen de buren hun afspraken of schoonmaaktaken niet na. Probeer in dit geval een gesprek te regelen met zoveel mogelijk buren om er samen uit te komen. Zet afspraken op papier en plan een vervolgafspraak.

Vernielingen

Baldadigheid van kinderen uit de buurt tot agressieve buren: het kan voor veel problemen zorgen. Is je auto bekrast of de voortuin overhoop gehaald? Kijk of het om een ongeluk gaat of dat er opzet in het spel was. Is er geen gesprek mogelijk? Schakel dan de politie in en ga confrontaties uit de weg.

Overpad

Ruzies over welke grond bij wie hoort, bestaan al jaren. Ook recht op overpad is een bekende situatie. Bij het Kadaster kun je opvragen hoe het precies zit.  

Verbouwing

Zijn de buren aan het verbouwen? Bij een tijdelijke verbouwing is het normaal dat je dit even voor lief neemt zolang zij zich aan de regels houden. Dat houdt in dat je niet ’s nachts om vier uur wakker moet worden van bijvoorbeeld een boormachine. Ook een ingrijpende verbouwing waar een bouwvergunning voor moet worden ingediend, kan voor overlast zorgen. Misschien heb je door de verbouwing straks minder daglicht. In dat geval kan je bezwaar indienen tegen de bouwvergunning. Ga je zelf verbouwen? Om een burenruzie te voorkomen is het verstandig om de buren van tevoren in te lichten over je plannen. Zij kunnen er zo rekening mee houden en weten dan dat het maar van tijdelijke duur is.

Recht

Heeft dit alles geen effect gehad? Als laatste redmiddel kan je ervoor kiezen om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Er zijn veel advocaten die bekend zijn met burenruzies en hier gespecialiseerd in zijn. Zo’n advocaat neemt de situatie met je door en kijkt wat de mogelijkheden zijn om het probleem op te lossen.

Bemiddelaar

Wil je geen torenhoge kosten kwijt zijn aan een advocaat en niet gelijk enorme maatregelen nemen? Kijk dan of je een mediator in kan schakelen. Een mediator doet eigenlijk hetzelfde als de buurtbemiddeling en bemiddeld in de situatie. Een mediator of buurtbemiddeling inschakelen, is vaak de beste oplossing bij conflicten met de buren.

Mediator

Wanneer je het probleem probeert op te lossen via het recht, ontstaan er vaak nog meer conflicten en irritaties over en weer. Probeer altijd eerst in gesprek te gaan met elkaar en desnoods met een derde partij zoals een mediator of een bemiddelaar. Wanneer je dit doet, is het belangrijk om op neutraal terrein af te spreken. Spreek dus niet af bij jouw thuis of bij de buren thuis.

Huurder of verhuurder

Heb je een conflict met de huurder of verhuurder? Lees dan dit artikel over huurders die de huur niet betalen. Daar lees je wat de mogelijkheden zijn om deze situatie op te lossen. Wil je de huur opzeggen als huurder? Hier vind je een voorbeeldbrief waarmee je de huur op kan zeggen. Wil je de huurovereenkomst tussentijds opzeggen? Hier lees je wat de mogelijkheden zijn.