Voorbeeldbrief voor het opzeggen van de huur

Huur je een woning of een bedrijfspand en wil je de huurovereenkomst stopzetten? In dit artikel leggen we uit hoe je dit volgens de wet moet doen. Je doet dit altijd per aangetekende post en per gewone post zodat je zeker weet dat de verhuurder de brief heeft ontvangen. In dit artikel vind je ook een voorbeeldbrief voor het opzeggen van de huur die je als leidraad kan gebruiken. Vul je persoonlijke gegevens in en maak de brief passend voor jouw situatie.
Een brief om de huur op te zeggen, bouw je hetzelfde op als een formele brief die je bijvoorbeeld stuurt bij een sollicitatie. Bewaar altijd een kopie van de brief zodat je ook zelf een exemplaar in handen hebt. Hieronder geven we een voorbeeld van een brief die je zou kunnen aanvullen/aanpassen.

------------------------------------
Afzender
[Eigen naam]
[Adres]
[Postcode en woonplaats]
[Eventueel e-mailadres]

Ontvanger
[Naam verhuurder/bedrijfsnaam verhuurder]
Ter attentie van: [naam verhuurder]
[Adres]
[Postcode en woonplaats]

[Plaats van waaruit verzonden, datum van verzenden]
Betreft: opzegging huurcontract van [adres]

Geachte heer/mevrouw [achternaam verhuurder],

Middels deze brief zegt ondergetekende, [jouw naam] met inachtneming van de contractuele opzegtermijn van [duur van de opzegtermijn: wettelijk een maand], de huur op. Het huurcontract zal hierdoor eindigen op [einddatum van het huurcontract].
Na opzegging is ondergetekende op [nieuwe adres] te bereiken.
Ondergetekende zal er zorg voor dragen dat het gehuurde bezemschoon wordt opgeleverd.
Graag ontvang ik van u binnen zeven werkdagen een bevestiging van de opzegging van de huurovereenkomst van [adres] per post op bovengenoemd adres.

Ik verwacht u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
[Naam]
[Handtekening]
------------------------------------

Het gebruik van deze brief is op eigen risico. Houd er bij het opzeggen van de huur rekening mee dat je meestal gebonden bent aan een bepaalde opzegtermijn. Wettelijk gezien is dit een maand, tenzij je nog in het eerste jaar van de termijn zit. De opzegtermijn is gelijk aan de betalingstermijn. Je moet vaak per de eerste van de maand opzeggen.

Informele opzegging

Tegenwoordig kan de huur van een woning of kamer vaak ook informeler opgezegd worden. Veel huurders doen dit per mail of per telefoon. Toch is het aan te raden om een aangetekende brief te sturen zodat je er zeker van bent dat de opzegging rechtsgeldig is. Je hebt daardoor bewijs dat je de huur hebt opgezegd. Hou er daarnaast ook rekening mee dat je een bevestiging van de verhuurder moet ontvangen wanneer je de huur hebt opgezegd.

Borg ontvangen

Daarnaast ontvang je na het opzeggen van de huur vaak de borg terug die je aan het begin van de overeenkomst hebt betaald. Deze ontvang je alleen terug als je aan alle voorwaarden hebt voldaan. Deze voorwaarden staan in de huurovereenkomst. De borg mag nooit met de laatste huur worden verrekend en dient teruggestort te worden op de rekening van de huurder.

Tussentijds opzeggen

Wil je de huurovereenkomst tussentijds opzeggen? In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn. Wil je na het opzeggen van de huurovereenkomst tijdelijk gaan wonen? In dit artikel lees je wat de opties zijn.

* Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.



 Login met Facebook

----------------------- OF -----------------------

Login met email account

Email adres
Wachtwoord

Wachtwoord vergeten?

----------------------- OF -----------------------

Registreren als nieuwe gebruiker